Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering (Dantumadiel)

dinsdag 25 maart 2025

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Anja Haga
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 0.I

    Besluit

    1-      CU vragen Haven Falom
    Raadslid J.T. Feddema stelt vragen aan de wethouder namens de ChristenUnie. Portefeuillehouder mw. Haga reageert op de gestelde vragen. Er worden nog wat aanvullende vragen gesteld, door raadsleden J. Feddema, J. Wijbenga en S. Wijbenga. Na beantwoording is dit onderwerp voldoende behandeld.


    2-      Mûnlinge fragen CDA fraksje bouwlocaties
    Raadslid S. Hilverda stelt vragen aan de wethouder namens het CDA. Wethouder Wiersma gaat in op de gestelde vragen en schetst in het kort de stand van zaken van bouwlocaties.  Raadsleden H. Visser en J. Jager stellen nog een aanvullende vraag, die door de wethouder wordt beantwoord.

    De voorzitter heet iedereen welkom op deze avond. Ze feliciteert raadslid T. van Wieren, hij is afgelopen week vader geworden van Jelte. Omdat mw. Haga portefeuillehouder is van het eerste onderwerp bij het vragenhalfuur neemt de vicevoorzitter, mw. Smit-de Vries, de voorzittersrol even over.

  2. 0.I.a

    Henk van der Kooi over de verkeerssituatie in Feanwalden

    Besluit

    Er is een inspreker die zijn zienswijze op het Gemeentelijk Mobiliteitsprogramma toelicht. Hij richt zich op het verkeer in Feanwâlden en de snelheid remmende maatregelen op onder andere de Stinswei. Hij pleit voor concrete maatregelen op korte termijn. De raad wordt in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen, waarna de voorzitter hem bedankt voor zijn inbreng.

  3. 0.II
    OPINIEREND DEEL
  4. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering na het uitspreken van het ambtsgebed. Ze heet alle aanwezigen welkom, en ook het publiek op de tribune en de kijkers thuis.

  5. 1.a

    Besluit

    Wethouder G. Wiersma heeft de raad via een brief geïnformeerd over het proces rond de loting van een aantal kavels in de Bosk. Een aantal inwoners waren niet helemaal tevreden. Om dit in de toekomst te voorkomen wordt gekeken hoe het proces verbeterd kan worden en volgende week is er een vervolggesprek met de betrokkenen. Raadslid H. Visser en raadslid T. van Wieren stellen een vraag aan de wethouder. Wethouder Wiersma zegt toe dat er een samenvatting van het gesprek met de betrokkenen van de 11 kavels naar de raad wordt gestuurd; hij doet dit in overleg met de betrokkenen. Raadslid J. Wijbenga stelt nog een laatste vraag, daarmee wordt dit punt afgesloten.

    Toezeggingen Dantumadiel

    Titel
    brief aan de raad over kavels de Bosk
  6. 2

    Besluit

    Voorgesteld wordt het punt Gemeentelijk Mobiliteitsprogramma naar voren te halen, vanwege de inspreker en publiek op de tribune. De raad stemt hiermee in. De agenda wordt daarmee vastgesteld. De voorzitter licht kort toe voor het aanwezige publiek hoe de raad werkt bij de bespreking van een onderwerp.

  7. 3

    Achtergrond
    Het huidige Verkeersstructuurplan van Dantumadiel dateert uit 2012. Het beleidskader van dit verkeersstructuurplan is niet meer actueel en de maatregelen zijn grotendeels gerealiseerd. Naast de lokale ontwikkelingen binnen de gemeente, spelen op landelijk, provinciaal en regionaal niveau ook ontwikkelingen waar de gemeente rekening mee moet houden. In het nieuwe mobiliteitsprogramma wordt geanticipeerd op de kansen en gevolgen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. In de raadsvergadering van 23 april 2024 heeft de gemeenteraad het ontwerp gemeentelijk mobiliteitsprogramma (GMP) inspraakrijp verklaard waarna deze ter inzage is gelegd.


    Inzage ontwerp GMP
    Op grond van artikel 16.27 lid 1 Omgevingswet heeft het ontwerp van het GMP gedurende zes weken ter inzage gelegen tussen 3 juli 2024 t/m 14 augustus 2024. In deze periode zijn 4 zienswijzen ingediend op het ontwerp van het GMP. Voor de beantwoording van deze zienswijzen wordt verwezen naar de bijgevoegde “Reactienota zienswijzen gemeentelijk mobiliteitsprogramma”. Deze zienswijzen gaven aanleiding tot het doorvoeren van wijzingen. Zie hiervoor de Argumenten 1.2 en 1.3. Verder was er geen aanleiding tot het aanbrengen van ambtshalve wijzigingen.


    Richting vaststelling
    Met het doorvoeren van wijzigingen naar aanleiding van de zienswijzen is het GMP nu gereed om definitief te worden vastgesteld. Het voorliggende GMP kan worden opgevat als een programma onder de Omgevingswet. Op grond van artikel 3.4 Omgevingswet is het college bevoegd voor het vaststellen van programma’s. Echter heeft de gemeenteraad op 4 juni 2024 een werkwijze vastgesteld voor programma’s onder de Omgevingswet. Op basis van deze werkwijze dient het GMP eerst voorgelegd te worden aan de gemeenteraad voor wensen en/of bedenkingen voor het definitief kan worden vastgesteld door het college.


    Krediet voor vervangen bewegwijzering
    In februari 2024 is daarnaast een uitgebreide schouwing uitgevoerd naar de staat van de bewegwijzering binnen de gemeente. Hierbij zijn zowel de conditie als de functionaliteit van de bewegwijzering beoordeeld op basis van de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2018 (CROW). De bevindingen sluiten aan bij de doelstellingen in hoofdstuk 5.10 van het mobiliteitsprogramma, waarin het belang van duidelijke en goed onderhouden bewegwijzering wordt onderstreept.

    Besluit

    De fracties van  SGP, CDA, FNP, CU, GBD en SL hebben inbreng op dit punt. GBD dient ter vergadering een motie in: geen voorrang voor fietsers op de rotonde. Dhr. S. Wijbenga en dhr. H. Kooistra hebben vragen voor de wethouder. Wethouder K. Wielstra reageert op de gestelde vragen.  De wethouder kan de motie van GBD steunen. Er volgt een ronde met verdiepende vragen aan de wethouder; de wethouder reageert.
    In tweede termijn dient dhr. Jager een amendement in over (het inzetten van) verkeer remmende maatregelen. De raad gaat onderling in debat. Daarmee gaat dit voorstel door naar de besluitvormende raad, evenals het ingediende amendement en de motie.

    Moties Dantumadiel

    Titel
    Motie fietsers geen voorrang op rotondes
  8. 4

    Achtergrond
    Aan de Sportloane in De Westereen, was in het verleden het openbare zwembad De Frosk gevestigd. Het zwembad is in 2022 gesloopt. Wat resulteert is een braakliggend gebied en een deels in onbruik geraakt parkeerterrein, tussen het woongebied van De Westereen en de sportvelden. December 2021 heeft het college besloten over te gaan tot een projectmatige aanpak van De Frosk, om te komen tot projectmatige aanpak voor en herontwikkeling tot woongebied, via een verkoopprocedure.


    Op 25 juli 2023 heeft uw college alsnog besloten te kiezen voor het zelfstandig ontwikkelen van de Frosk-terrein voor starterswoningen en senioren en daarbij af te zien van verkoopprocedure onder de oude bestemming (niet wonen). Vervolgens heeft uw college op 17 oktober 2023 een beslissing genomen over het inrichtingsplan voor deze locatie.


    Vervolgens is een (flexibel) bestemmingsplan opgesteld welke een basis biedt om tot uitgifte en verdere ontwikkeling van het gebied te komen met oog voor ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit. In lijn met uw collegebesluiten van 17 oktober 2023 en 25 juli 2023 schept het bestemmingsplan de ruimte voor woningen in het goedkope segment, waarbij naast zogenaamd ‘rug aan rug woningen’ ook een aantal seniorenwoningen mogelijk worden gemaakt. Binnen dit bestemmingsplan kan worden teruggegrepen op andere typen woningen als het resultaat van de nog vorm te geven inschrijvingsprocedure dat noodzakelijk zou maken.
    Op 26 maart 2024 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin opgeroepen wordt om een concreet haalbaarheidsonderzoek op te leveren voor 1 september 2024. Onderwerp van dit onderzoek is het in eigen beheer ontwikkelen van de locatie De Frosk in De Westereen. Met het haalbaarheidsonderzoek in de bijlage wordt gehoor gegeven aan de motie.
    Opzet van dit Haalbaarheidsonderzoek
    Voorafgaand aan het haalbaarheidsonderzoek is er onderzoek gedaan of de gemeente de ontwikkeling geheel in eigen beheer kan realiseren. Met het in eigen beheer ontwikkelen van de ontwikkeling wordt bedoeld dat de gemeente zelf materialen koopt en personeel inhuurt om woningen te realiseren. Uit het onderzoek is gebleken dat de gemeente hier niet de capaciteit en de kennis in huis heeft om de Frosk in eigen beheer te ontwikkelen. De uitkomsten van dit onderzoek worden kort in het haalbaarheidsonderzoek vermeld.


    Uit het vooronderzoek volgde de conclusie om twee scenario’s te onderzoeken in het haalbaarheidsonderzoek:


    • Het eerste scenario is het uitzetten van de ontwikkeling doormiddel van een prijsvraag met stevige randvoorwaarden op bijvoorbeeld de kwaliteit en de vraagprijs. Dit zou gedaan kunnen worden door een prijsvraag voor het gehele terrein of het terrein op te delen in deelgebieden met separate prijsvragen.
    • Het tweede scenario is het uitzetten van de bouw van de woningen doormiddel van een prijsvraag waarna de gemeente de gebouwde woningen verkoopt aan de woningmarkt.


    Voor elk van deze scenario’s zijn de voor- en nadelen van de wijze van realisatie op een rij gezet. Daarbij zijn de mogelijke risico’s in kaart gebracht die tijdens de uitvoering van het project kunnen voorkomen. Ook is de voorgestelde projectaanpak en -structuur uiteengezet. Uit dit onderzoek blijkt dat scenario 1a de voorkeur geniet. Dit betekent ook dat teruggekomen moet worden op het collegebesluit van 25 juli 2023.


    Het college heeft het besluit genomen om de uitvoering van het plangebied De Frosk over te laten aan de gemeenteraad. Voorafgaand aan deze beslissing wordt een informatieavond georganiseerd (27 februari), waarbij de overwegingen en keuzes worden toegelicht. De raad neemt aan het eind van deze avond de beslissing over de wijze waarop De Frosk wordt ontwikkeld.

    Besluit

    Ø  Punt van orde: Dhr. J.J. Postma krijgt het woord. De FNP heeft vragen gesteld, waaronder over de procedure, en die is niet beantwoord. Zijn voorstel is het onderwerp af te voeren van de agenda. De voorzitter polst wie er voor en tegen is; het punt blijft staan.
    Alle fracties hebben inbreng op dit punt. Dhr. Visser, CDA, komt met een amendement; hij licht deze kort toe. Wethouder G. Wiersma reageert op de gestelde vragen en opmerkingen. Het amendement van het CDA, kan hij zich wel vinden in het eerste punt. Hij stelt voor de tekst iets aan te passen op het laatste punt.  De antwoorden op de vragen van de FNP komen binnenkort naar de raad. Dhr. Visser en mw. Kooistra-Roorda stellen een verdiepende vraag; de wethouder reageert.
    In tweede termijn debatteert de raad onderling, vooral over het amendement van het CDA. Er wordt verzocht om een schorsing, zodat het amendement kan worden besproken en mogelijk kan worden aangepast. Dhr. Visser licht vervolgens de aangepaste variant toe. De wethouder reageert op het voorliggende amendement. Mw. Kooistra-Roorda en dhr. J.J. Postma komen nog met een kleine toevoeging. Dhr. Visser  is bereid het amendement nog een keer aan te passen voor de besluitvormende raad. Daarmee gaat dit voorstel door naar de besluitvormende raad, inclusief het aan te passen amendement.

  9. 5

    Achtergrond
    De gemeenteraad van Dantumadiel heeft programmadoelen vastgesteld waarbij programma doel 5 luidt: ‘‘Het vaststellen van beleid over pré mantelzorg-, kangoeroewoningen, flexibel wonen en tiny houses waardoor er ten minste 25 alternatieve woonvormen gerealiseerd kunnen worden’’ zie bijlage 2.


    Doelstelling
    De doelstelling achter het project ‘Lyts Wenjen’ is het aanpakken van de woningnood en het aanbieden van betaalbare woningen aan inwoners met een kleinere beurs. Dit initiatief richt zich specifiek op de ontwikkeling van ‘kleine woningen’, waaronder tiny houses en bemeten woningen, die een innovatieve oplossing bieden voor de actuele huisvestingsproblematiek. Het kan als pilot worden beschouwd voor het realiseren van kleine woningen.


    Als er voldoende behoefte is in de gemeente en de pilot positieve resultaten oplevert, kan de gemeente besluiten andere locaties voor ‘kleine woningen’ te ontwikkelen. Op basis hiervan kan een volgende stap zijn om beleid op te stellen, waarmee een toetsingskader voor de gemeente en initiatiefnemers wordt gecreëerd.


    Met het voorliggende Plan van Aanpak wordt gevolg gegeven aan de doelstelling om de woonvorm van ‘kleine woningen’ te faciliteren.


    Voorbereiding
    In de voorbereidende fase is er onderzoek verricht naar het concept van kleine woningen, naar mogelijke locaties binnen de gemeente en de behoefte naar kleine woningen doormiddel van een enquête. De locaties zijn beoordeeld aan de hand van diverse criteria, zoals grondeigendom, inpasbaarheid en omvang. De bevindingen van de onderzoeken zijn samengebracht in twee rapporten, het basisdocument en de locatiestudie, die als bijlagen bij deze nota zijn opgenomen.


    Inhoud Plan van Aanpak
    Dit Plan van Aanpak schetst de structuur en uitvoering van het project voor de realisatie van kleine woningen. Het document behandelt onder andere de projectdefinitie, de businesscase, de projectaanpak, de organisatiestructuur en de methoden voor projectbeheersing. De gemeente Dantumadiel streeft naar duurzame en passende huisvesting voor haar (toekomstige) inwoners, waarbij zowel de woonwensen van de bewoners als de belangen van de lokale gemeenschap centraal staan.


    Vervolg
    De kernopdracht van dit project is helder: het realiseren van ‘kleine woningen’, zoals tiny houses en bemeten woningen, op een geschikte locatie binnen de gemeente Dantumadiel. Voor de succesvolle uitvoering van dit project is het essentieel om een diverse projectgroep samen te stellen, waarin verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd.

    Besluit

    Alle fracties hebben inbreng op dit punt.  Dhr. Jager dient namens GBD een amendement in over voor-bereidingskrediet uit bestaande middelen. Wethouder G. Wiersma reageert. Hij adviseert het amendement om te zetten in een motie, met het verzoek aan het college om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.  Wethouder Wiersma doet de toezegging dat hij gaat uitzoeken hoe het zit met het bedrag à €150.000 voor flexibel wonen dat eerder is vrijgemaakt, en of dat gebruikt kan worden voor dit project, en dat de raad daarover geïnformeerd wordt binnen 14 dagen na de raadsvergadering. Hij neemt ook de vraag van dhr. Jager mee hoe het in de begroting verwerkt is, en waarom het voorbereidingskrediet dan alsnog nodig is. Na nog enkele aanvullende vragen en de beantwoording door wethouder Wiersma wordt de eerste termijn afgerond.
    In tweede termijn debatteert de raad nog kort onderling. Daarmee gaat dit voorstel door naar de besluit-vormende raad, het amendement wordt ingetrokken op basis van de gedane toezegging.

    Toezeggingen Dantumadiel

    Titel
    Toezegging financiën rond flexibel wonen en lyts wenjen en de versleuteling in de begroting
  10. 5.a

    Besluit

    Raadslid J. Jager van GBD dient een motie vreemd in, mede ingediend door SGP, FNP en CU; hij licht de motie kort toe. Raadslid H. Visser van het CDA dient op de motie vreemd een eigen motie in over schuilstallen tegen de wolf. Wethouder K. Wielstra gaat in op de motie vreemd, deze is goed uitvoerbaar. Zijn college wethouder Wiersma gaat in op de motie van het CDA. Hij kan hier wel mee uit de voeten. De voorzitter oppert eind juni als deadline voor de afhandeling van de motie. De motie van het CDA gaat over 2 items, graag zou dhr. Visser zien dat het gesprek met betrokkenen eerder plaatsvindt. Dat wordt vastgelegd. In de tweede termijn gaan de raadsleden met elkaar in debat. Zowel de motie vreemd als de motie van het CDA over de schuilplekken gaan door naar de besluitvormende raad.

    Moties Dantumadiel

    Titel
    Gedogen schuilstallen tegen wolf
    Motie vreemd - geen ruimte voor de wolf
  11. 5.b

    Besluit

    Raadslid M. Nijland dient namens Sociaal Links een motie vreemd in en licht deze kort toe. De motie vreemd wordt mede ingediend door de fracties van CU, SGP en GBD. Dhr. Van der (FNP) en dhr. S. Wijbenga reageren.  
    Ø  Punt van orde: Het is elf uur, de voorzitter checkt even of de raad dit punt nog wil afronden, dat is het geval.
    Wethouder Kempenaar geeft aan dat het college het punt bij de derde bullet wel wil onderzoeken, aan de eerste twee punten wordt al uitvoering gegeven. De wethouder begrijpt de  intentie van het raadslid bij het laatste punt van de motie vreemd. Er worden nog enkele verdiepende vragen gesteld; de wethouder gaat hierop in. Wethouder Kempenaar doet een toezegging: we gaan uitzoeken of we eerder budgetbeheer kunnen inzetten i.p.v. bewindvoering, om op die manier kostenneutraal de inwoners beter te helpen. De raad wordt hierover schriftelijk geïnformeerd, uiterlijk 12 juli. Er volgt een korte schorsing voor overleg; mw. Nijland geeft aan dat met de gedane toezegging de motie vreemd wordt ingetrokken.

    Moties Dantumadiel

    Titel
    Motie vreemd schuldhulpverlening

    Toezeggingen Dantumadiel

    Titel
    Toezegging uit te zoeken of eerder budgetbeheer ingezet kan worden i.p.v. bewindvoering
  12. 6

    Besluit

    De voorzitter sluit het opiniërende deel van de raadsvergadering. Er volgt een korte schorsing ter voorbereiding op de besluitvormende raad.

  13. 7
    BESLUITVORMEND DEEL
  14. 7

    Besluit

    De voorzitter heropent de vergadering met het besluitvormende deel van de vergadering.

  15. 8

    Besluit

    De raad stelt de agenda conform vast.

  16. 9

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De besluitenlijst van de raad van 25 februari jl.  wordt ongewijzigd vastgesteld.

  17. 10

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De lijst met externe ingekomen stukken wordt conform voorstel vastgesteld.

  18. 11

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De lijst met interne ingekomen stukken wordt conform voorstel vastgesteld.

  19. 12
    Vaststelling voorstellen vanuit de opiniërende raad:
  20. 12.a.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het amendement wordt met algemene   stemmen aangenomen. Met het amendement wordt de tekst van punt 5.12 als volgt:
                      5.12 Aanpak van verkeersmeldingen
    De gemeente krijgt regelmatig vragen om snelheid remmende maatregelen aan te leggen i.v.m. de hoge rijsnelheid van het verkeer. Als een straat gepland staat voor onderhoud, dan bekijken we of we deze straat moeten aanpassen. Snelheid remmende maatregelen passen we in bestaande situaties alleen toe als er genoeg feitelijke onderbouwing is, dat de snelheid vaak wordt overtreden en in een nieuwe situatie, als zeer duidelijke aanleiding toe is zoals bijvoorbeeld de uitgang van het schoolplein. De feitelijke onderbouwing voor bestaande situaties hangt samen met de V85 waarde. Die waarde wordt gezien als een representatieve waarde voor snelheid van verkeer. Zo bepalen we of we snelheid remmende maatregelen willen uitvoeren. Maar het gemeentebestuur beslist.
    Bij doorgaande routes of ontsluitingswegen hoeven we niet te wachten tot het moment dat de weg voor onderhoud gepland staat. Dan kan de gemeente ook tussentijds bepalen of er snelheid remmende
    maatregelen nodig zijn. Wederom wordt dit alleen gedaan als de noodzaak hiervan feitelijk onderbouwd kan worden. Op wegen met een maximumsnelheid van 50 km/uur of 80 km/uur is de gemeente terughoudend in het toepassen van snelheid remmende maatregelen.

  21. 12.a.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het geamendeerde voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    1.  Wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het definitieve gemeentelijk mobiliteitsprogramma (Bijlage 2);
    2.  Het Verkeersstructuurplan 2012 in te trekken;
    3.  Een investeringskrediet van € 200.000 beschikbaar te stellen voor herstel en vervanging van
          bewegwijzering die niet voldoet aan de kwaliteitsnormen;
    4.  De financiële gevolgen te verwerken middels een begrotingswijziging (Bijlage 3).

  22. 12.a.3

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De motie wordt unaniem aangenomen.  De raad roept het college op:
    •       Niet mee te gaan in het idee om ANNO-breed de voorrangssituatie uniform toe te passen op alle rotondes binnen de bebouwde kom;
    •       Dit kenbaar te maken bij de ANNO-gemeente tijdens de eerstvolgende bijeenkomst waar dit onderwerp wordt besproken.

  23. 12.b.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het door alle partijen ingediende amendement wordt met algemene stemmen aangenomen.

  24. 12.b.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het geamendeerde voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    1.  Kennis te nemen van het bijgevoegde haalbaarheidsonderzoek (bijlage 1);
    2.  Plangebied De Frosk te De Westereen te ontwikkelen door middel van een prijsvraag. Waarvan de
          selectiecriteria en gunningsgronden nadrukkelijk door de gemeenteraad vooraf instemming krijgen;
    3.  Als basis voor deze prijsvraag gelden de scenario’s 1a en 1b. Met deze keuze voor scenario 1b o.a.               
          ook collectief particulier opdrachtgeverschap op een deelgebied mogelijk te maken;
    4.  De 5.138 m2 uitgeefbare grond binnen de prijsvraag om te zetten naar 23 tot max. 29 wooneenheden.

  25. 12.c

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    1.  Een voorbereidingskrediet van €30.000 voor de locatie aan de Dammeloane te Damwâld beschikbaar
          te stellen;
    2.  Een voorbereidingskrediet van €30.000 voor de locatie aan de Keimpe Sikkemawei te De Westereen
          beschikbaar te stellen;
    3.  De financiële gevolgen middels een begrotingswijziging te verwerken.

  26. 12.d.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De motie vreemd wordt met  algemene  stemmen aangenomen. De raad roept het college op,
    •       Bij de provincie en het Rijk erop aan te dringen om op korte termijn al het mogelijke te doen om     


             gewenning van wolven aan mensen en hun dieren te voorkomen, inclusief het sneller kunnen ingrijpen;
             heroverwegen.
             wolvenbeheer, waar gecontroleerd afschieten niet op voorhand wordt uitgesloten;


    •       Aan te dringen op een snelle aanpassing van de wetgeving om de beschermde status van de wolf te


    •       Bij de provincie aan te dringen dat er zo snel mogelijk beleid moet komen op het gebied van


    •       Deze motie onder de aandacht te brengen van Gedeputeerde Staten en de verantwoordelijk minister.

  27. 12.d.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De motie van het CDA wordt unaniem aangenomen. De raad verzoekt het college om:
    ·       Op korte termijn in gesprek te gaan met Dantumadielse (georganiseerde) m.n. schapenhouders voor het bespreken van preventieve maatregelen zoals tijdelijke schuilstallen;
    ·       Per ommegaande beleid te maken voor het gedogen van tijdelijke schuilstallen zolang er dreiging is van de wolf in onze gemeente. Hierin samen op te trekken met andere Friese gemeenten.

  28. 13
    Sluiting