Raadsvergadering (Dantumadiel)
dinsdag 6 mei 2025
- Locatie
Raadszaal
- Voorzitter
- Anja Haga
- Toelichting
-
De stukken, en ook de uitslag van de stemming van zowel de vergadering op 6 mei, als van het vervolg op 8 mei zijn in deze agenda verwerkt.
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
0.I
Bijlagen
Besluit
Er zijn twee mondelinge vragen ingediend.
1- Fragenhealoerke FNP – fytspaden
Raadslid F. van der Ploeg stelt enkele vragen namens de FNP. Wethouder K. Wielstra reageert. Na een enkele verdiepende vraag van raadslid H. Kooistra (SGP) is dit punt voldoende besproken.
2- Mûnlinge fragen fraksje CDA
Raadslid S. Hilverda van het CDA stelt enkele vragen over het parkeren rondom de Campus. Wethouder K. Wielstra reageert. -
0.I.a
- Inspraak op punt 4:
- Dhr. Wytze Werkhoven namens sport
- Dhr. Roel Dijkstra namens ontmoeten
- Dhr. Berend Leegsma namens voetbal
- Mw. Doutsen Dijkstra namens Dorpsbelangen
- Inspraak op punt 5:
- Mw. Daniëlle Schriemer namens de school
Bijlagen
Besluit
Inspraak
De voorzitter meldt dat de sprekers voor vanavond geïnformeerd zijn over het feit dat de agenda van vanavond aangepast zou gaan worden. Zij zijn uitgenodigd om hun inspraak op donderdag 8 mei te houden. Over de aangepaste agenda zo dadelijk meer. - Inspraak op punt 4:
-
0.IIOPINIEREND DEEL
-
1
Besluit
De voorzitter opent de vergadering na het uitspreken van het ambtsgebed. Ze heet alle aanwezigen welkom, en ook het publiek op de tribune en de kijkers thuis. Raadslid De Boer-Hilarides (GBD) is afwezig.
-
1.a
Besluit
Wethouder Kempenaar doet conform de financiële verordening tijdens de eerst mogelijke raadsvergadering mededeling van geconstateerde afwijkingen bij de jaarrekening. Het is een boekhoudkundig en technisch verhaal; het betreft een overschrijding van baten. Het college komt hierop terug bij de raad via een brief, met tekst en uitleg van de onrechtmatigheid. Na nog een aanvullende vraag is het onderwerp voldoende besproken. De raad wordt nog nader geïnformeerd.
-
2
Bijlagen
Besluit
De voorzitter geeft aan dat al via de gebruikelijk kanalen is gecommuniceerd over wijzigingen op de agenda voor vanavond. Raadslid J. Jager stelt namens GBD vanavond een duidingsdebat te houden over de recente ontwikkelingen binnen college en raad. De raad gaat akkoord.
Het voorstel is verder de punten op de agenda door te schuiven naar 8 mei a.s. De raad stemt hiermee in.
Verder wordt voorgesteld om het onderwerp Ondermijning op die avond naar achteren te schuiven en daarmee het MFC en de Theun de Vriesskoalle naar voren te halen. Tot slot wordt voorgesteld de opiniërende punten van de agenda te halen. De agenda wordt aldus aangepast en vastgesteld. -
3
Opbouw duidingsdebat in twee termijnen
1e termijn: Inbreng per fractie
Doel: elke fractie geeft een duiding van de situatie en deelt zijn/haar visie op 'hoe nu verder?'.
Geen onderlinge debatvoering: alle fracties krijgen de ruimte ongestoord hun verhaal te doen.
Spreektijd: 10 minuten per fractie
Interrupties:
Max 2 verhelderende vragen (kort/feitelijk).
Volgorde- ChristenUnie
- GBD
- Sociaal Links
- SGP
5. CDA
6. FNP
2e termijn: Reacties en eventueel kort debat
Doel: fracties kunnen reageren op elkaar, verduidelijkingen vragen en/of wensen uitspreken voor het vervolgproces. Spreektijd: 5 minuten per fractie
Interrupties: Toegestaan. Ruimte voor onderling debat.Stemuitslag
voorCDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (3)Bijlagen
Besluit
De voorzitter, mw. Haga, legt aan raad en publiek uit hoe het debat gehouden gaat worden. Omdat er in het Reglement van Orde geen afspraken zijn opgenomen over een dergelijk debat worden de volgende afspraken gehanteerd:
Er volgt een duidingsdebat in twee termijnen, waarbij in de eerste termijn alle fracties duiding geven op de situatie en hun visie delen op 'hoe nu verder'. Deze termijn wordt er geen onderling debat gevoerd: alle fracties krijgen de ruimte ongestoord hun verhaal te doen.
Spreektijd: 10 minuten per fractie; interrupties: maximaal 2 verhelderende vragen (kort/feitelijk).
Volgorde van sprekers:
ChristenUnie – GBD - Sociaal Links – SGP – CDA -FNP
In de 2e termijn is ruimte voor reacties en eventueel een kort debat. Doel is verduidelijkingen vragen en/of wensen uitspreken voor het vervolgproces.
Spreektijd: 5 minuten per fractie; interrupties toegestaan. Er is ruimte voor onderling debat.
Alle fracties geven hun reflectie op coalitiebreuk waarin wordt ingegaan op aanleiding en effect van de coalitiebreuk vanuit het oogpunt van de fracties. Gesproken wordt over samenwerking en vertrouwen, verantwoordelijkheid richting inwoners en het moment van bekendmaking. Ook gaan fracties in op het vertrouwen van inwoners en ondernemers, en het belang van het herstel daarvan in de komende periode.
De voorzitter van de raad, mw. Haga, schorst de vergadering vervolgens tot 20.35 uur.
In de tweede termijn wordt dezelfde volgorde van sprekers aangehouden. In de tweede termijn gaan fracties onderling in debat, waarbij met name vooruit wordt gekeken. Er is bekendgemaakt dat de overgebleven coalitiepartijen hebben aangegeven te willen formeren. Benadrukt wordt dat er gezocht moet worden naar een stabiel en robuust bestuur. Ook wordt onderling het vertrouwen uitgesproken voor de toekomst. Partijen stemmen in met het voorstel om de beide grootste fracties een verkenning te laten uitvoeren; er wordt kort ingegaan op de te volgen werkwijze. Dhr. Jager benadrukt dat het een open proces is, waarin met alle partijen gesproken gaat worden. Er blijkt een raadsbrede meerderheid tot een nieuwe formering. Er volgt een korte schorsing om dit om te zetten in een motie. De voorzitter vraagt hoeveel tijd er nodig is voor de schorsing en stelt voor dan ook direct de motie ter stemming voor te leggen.
Zij geeft aan de raad mee in de overweging mee te nemen de brief die vanuit het college aan de raad is gestuurd (vandaag) waarin aandacht wordt gevraagd voor de portefeuilleverdeling over 2 wethouders. De vergadering wordt geschorst voor 10 minuten, tot 21.25 uur.
De motie wordt toegevoegd aan de stukken, er volgt een korte leespauze. Vervolgens geeft de voorzitter het woord aan de indieners, dhr. Jager van GBD en dhr. Visser van het CDA. Zij geven kort aan wat de inhoud van de motie is. Dhr. Visser geeft nog ter aanvullen aan dat het goed is, om de formateur ook een gesprek te laten voeren met de voorzitter van de raad, mw. Haga, en dat het ook van belang is om de formateur te voorzien van ondersteuning in het proces. De voorzitter dankt voor de goede aanvullingen en laat weten dat daar aandacht voor zal zijn. Na een enkele vraag wordt de motie door de voorzitter in stemming gebracht. De motie wordt met algemene stemmen aangenomen.
De vergadering wordt geschorst, en zal worden voortgezet op donderdagavond 8 mei, om 19.30 uur.
-
4
Op 5 november 2024 heeft de Raad een (geamendeerd) besluit genomen over de scope, het proces en de financiën van het project MFC Feanwâlden.
In het besluit zijn met betrekking tot de scope en de financiën van het project de volgende zaken bevestigd:
1. De scope van het project MFC Feanwâlden bestaat uit twee scholen, een sportvoorziening, de functie ‘Ontmoeten’,
kinderopvang en de voetbalvereniging.
2. De functie ‘Ontmoeten’ wordt ruimte gegeven door middel van gezamenlijk ruimtegebruik.
3. De toevoeging van een eventueel steunpunt bibliotheek nader uit te werken en deze aan de scope toe te voegen onder de
voorwaarden dat hiervoor dekking gevonden kan worden en dat dit geen significante vertraging oplevert voor de realisatie.
4. De met de kosten van nieuwbouw van de kinderopvang gemoeide kapitaallasten dienen te worden gecompenseerd vanuit de
huuropbrengst.
5. Voor de investering voor de voetbalvereniging wordt van de vereniging een substantiële eigen bijdrage gevraagd, die
overeenkomt met een investeringsbedrag van € 400.000.
6. Aan het huidige eigendom van de voetbalvereniging wordt in het project geen extra waarde toegerekend. In principe moet dit
om niet worden overgenomen
Met betrekking tot het proces en de financiën zijn de volgende opdrachten richting het College opgenomen:
1. Het beschikbaar gestelde budget van 17 miljoen kapitaalinvestering + 1 miljoen eenmalig én de in de begroting opgenomen
exploitatielast als taakstellend te blijven beschouwen.
2. Eventueel benodigde financiële ruimte te vinden in bezuiniging op de posten ‘projectkosten BVP’, ‘projectkosten intern’, ‘overige
kosten’ en ‘onvoorzien’ als prioriteit 1 en als dat niet voldoende ruimte oplevert in de keuze voor renovatie van de bestaande
sporthal of nieuwbouw van een sportzaal.
3. In overleg met de betrokken partijen / werkgroepen zo spoedig mogelijk tot een voorlopig ontwerp komen waarbij het BVP
proces wordt losgelaten en een meer traditionele vorm van aanbesteding wordt ingezet.
De Raad is d.d. 25 februari 2025 per brief geïnformeerd over de gewijzigde aanbestedingsprocedure via architectenselectie en bouwteam (punt 3) met daarbij de herziene planning.
De afwikkeling van punt 1 en 2 is opgenomen in dit raadsvoorstel.
Bijlagen
Besluit
Alle fracties hebben inbreng op dit punt. SL dient een amendement, mw. H. Zwart licht deze kort toe.
Mw. T. Kooistra-Roorda geeft de visie van GBD weer en dient samen met CDA en FNP een amendement in.
Mw. A. van der Weij is woordvoerder op dit onderwerp voor de CU. Zij dient een amendement in en licht deze kort toe. Ook worden vragen gesteld aan de wethouder. Dhr. J.J. Postma voert het woord namens de FNP.
Dhr. K. Houtstra gaat in op het standpunt van het CDA en licht het gezamenlijke amendement toe.
Dhr. H. Kooistra voert het woord namen de SGP en stelt vragen aan de portefeuillehouder. Na een korte schorsing voor overleg met het college gaat wethouder R. Kempenaar in op de standpunten en vragen van de fracties en vervolgens op de ingediende amendementen. Wethouder K. Wielstra gaat nog even in op de gestelde vragen over verkeer, parkeren en ontsluiting. Hij ontraadt daarom dat punt van het amendement van de CU.
Na nog een aantal verdiepende vragen vanuit CU en CDA reageert de wethouder. Het aantal m2 van een sportzaal-plus is de wethouder even niet bekend.
Vervolgens gaan de raadsleden onderling in debat in de tweede termijn. Mw. Zwart stelt enkele vragen aan het CDA op het gezamenlijk met GBD en FNP ingediende amendement. Dhr. Houtstra gaat hierop in. Dhr. Kooistra SGP stelt voor te komen tot een breed gedragen amendement waarin een aantal punten gecombineerd zouden kunnen worden. Mw. Van der Weij van de CU reageert op het standpunt van het CDA en stelt vragen.
Dhr. Houtstra stelt een wedervraag en gaat in op de gestelde vraag. Dhr. Kooistra SGP gaat nog in op de vierkante meters van een formele sporthal en heeft een vraag aan dhr. Houtstra, die daarop reageert. Mw. Zwart vraagt om een schorsing waarin partijen kunnen proberen tot een gezamenlijk amendement te komen.
Het woord is aan mw. Zwart, zij komt met een aangepast amendement samen ingediend met de SGP.
Dhr. Houtstra komt met een aangepast amendement namens CDA, GBD en FNP. Mw. Zwart reageert op het amendement van CDA, GBD en FNP. Omdat SL denkt dat 2 mln. niet voldoende zal zijn voor een sporthal, blijven ze bij hun eigen amendement. De wethouder gaat in op de aangepaste amendementen en op de benodigde financiële dekking.
Het voorstel gaat door naar de besluitvormende raad, samen met de ingediende amendementen. -
5
Op 27 januari heeft het schoolbestuur van Stichting Roobol een ‘spoedaanvraag onderwijshuisvesting’ ingediend voor tijdelijke uitbreiding (incl. extra toiletgroepen) van de Theun de Vriesskoalle te Feanwâlden. Het schoolbestuur geeft aan dat door de staat van het huidige schoolgebouw en het stijgende leerlingenaantal de kwaliteit van het onderwijs onder druk staat.
De huidige school heeft een capaciteit van 1077 m2. Op basis van de laatste leerlingentelling heeft de school 1281 m2 nodig. De school komt hiermee dus ruim 200 m2 tekort. De oplossing voor het permanente ruimtegebrek is de realisatie van een nieuwe school in het MFC Feanwâlden.
De planning voor de realisatie van het MFC is enkele malen aangepast en op basis van de laatste planning is duidelijk dat het MFC niet voor de zomer van 2028 gereed zal zijn. Gezien dit gegeven verzoekt het bestuur van Stichting Roobol de gemeente nu om bekostiging van tijdelijke uitbreiding van 72 m2 (ad € 75.234). Daarnaast verzoekt het schoolbestuur de bekostiging van een inpandige aanpassing / uitbreiding van toiletgroepen voor de onderbouw (ad € 43.761).
In verband met de aankomende nieuwbouw van het MFC is het schoolgebouw de laatste jaren steeds beperkt uitgebreid, tegen minimale kosten. Het schoolbestuur geeft aan dat de huidige situatie echter nu zo nijpend wordt dat er ook een aanvraag voor realisatie van extra toiletgroepen wordt ingediend. Met de uitbreiding en de realisatie van de extra toiletgroepen verwacht het schoolbestuur de periode tot opening van het nieuwe MFC te kunnen overbruggen.Bijlagen
Besluit
Alle fracties hebben inbreng op dit punt. Dhr. Hilverda van CDA stelt een vraag aan de wethouder over de evt. restwaarde van de containers. Wethouder R. Kempenaar reageert. In de tweede termijn stelt dhr. Van Wieren vragen aan de CU. Mw. Van der Weij gaat in op deze vragen.
Het voorstel gaat door naar de besluitvormende raad. -
6
Bijlagen
Besluit
De voorzitter, mw. Haga, is portefeuillehouder op dit onderwerp. Mw. Smit-de Vries neemt daarom de voorzittersrol even over. Alle fracties hebben inbreng op dit punt. Dhr. Kooistra, SGP, stelt vragen aan de portefeuillehouder. Dhr. S. Wijbenga pleit namens CDA voor uitvoering van het plan. Ook dhr. F. van der Ploeg stelt namens FNP vragen over handhaving. Dhr. J.T. Feddema wijst vanuit CU op prioriteitstelling binnen de handhaving. De fractie GBD stelt uit monde van dhr. Van Wieren een vraag aan de portefeuillehouder. Mw. Nijland gaat namens SL in op het voorstel. Na kort overleg van de portefeuillehouder met de ambtenaar gaat ze in op de gestelde vragen. Dhr. Kooistra (SGP) en dhr. Van der Ploeg (FNP) hebben aanvullende vragen.
Mw. Haga zegt toe uit te zullen zoeken hoe het zit met een vergunningsplicht voor hypothecaire leningen bij verstrekkers niet aangesloten bij de AVM/ DNB, of dat automatisch gaat gebeuren bij uitbreiding van de formatie in Team Veiligheid, of dat daarvoor aanvullende actie van de raad nodig is. Zij komt daarover terug bij de raad. Uitvoering van de toezegging wordt voor nu gezet op eind van het jaar, en eerder waar mogelijk.
Mw. Haga neemt de voorzittersrol weer over. -
7
Besluit
De voorzitter sluit het opiniërende deel van de raadsvergadering. Er volgt een korte schorsing ter voorbereiding op de besluitvormende raad tot 22.45 uur.
-
8BESLUITVORMEND DEEL
-
8
Besluit
De voorzitter heropent de vergadering met het besluitvormende deel van de vergadering.
-
9
Besluit
De raad stelt de agenda ongewijzigd vast.
-
10Vaststelling voorstellen vanuit de opiniërende raad:
-
10.a.1
Stemuitslag
voorSGP (1), Sociaal Links (3)tegenCDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (3)Bijlagen
-
10.a.2
Stemuitslag
voorChristen Unie (3)tegenCDA (4), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (3)Bijlagen
-
10.a.3
Stemuitslag
voorCDA (4), FNP (2), Gemeentebelangen (3)tegenChristen Unie (3), SGP (1), Sociaal Links (3)Bijlagen
-
10.a.4
Bijlagen
Besluit
Met 9 stemmen vóór (CDA, GBD, FNP) en 7 stemmen tegen (SL, CU en SGP) wordt het geamendeerde voorstel aangenomen.
De raad besluit:
1. Voor het MFC Feanwâlden te kiezen voor het scenario met nieuwbouw van een sporthal met een speelvloeroppervlakte van tenminste 928m2 (de oppervlakte van de huidige sporthal) en waar mogelijk 1080m2.
2. Voor de realisatie van dit scenario een totaalbudget van € 20 mln. beschikbaar te stellen, bestaande uit een (investerings-)krediet van € 17,95 mln. en een incidenteel (eenmalig) bedrag van € 2,05 mln. Dit is € 2,05 mln. hoger dan eerder vastgesteld en wordt met name veroorzaakt door indexatie als gevolg van gewijzigde planning en de bouw van een nieuwe sporthal i.p.v. een nieuwe sportzaal.
Voor de jaarlijkse extra kapitaallast van € 60.000 i.v.m. de investeringsverhoging voor de sporthal van 1 mln. een bestemmingsreserve te vormen van circa 1,5 mln., die jaarlijks vrijvalt om de kapitaallasten van € 60.000 te dekken. De bestemmingsreserve wordt gevuld met de vrijval van de kapitaallasten (2 mln.) van het MFC Feanwâlden in de meerjarenbegroting van 2027 en 2028.
3. De meerjarenbegroting op de volgende punten te wijzigen: de verwachte huuropbrengst van de kinderopvang, de verwachte legesbaten, de onttrekking uit de algemene reserve en de tijdsplanning van de kapitaallasten. Per saldo blijft de (structurele) exploitatielast gelijk.
4. Het college toestemming te geven om eventuele aanvullende financiële middelen vanuit Ontmoeten toe te voegen aan het investeringskrediet, met daarbij het uitgangspunt dat de netto lasten in de gemeentelijke meerjarenbegroting niet wijzigen.Stemverklaring CU:
Mw. Smit-de Vries verklaart: “Omdat er niet geluisterd is naar het dorp en wat zij denken dat nodig is, en er een sporthal komt die niet voldoet aan eisen om wedstrijden te doen kunnen we niet instemmen met het amendement van GBD, CDA en FNP en omdat ook de dekking niet gegarandeerd is, kunnen we ook het amendement van SL en SGP niet steunen. Zonder dekking leidt het tot problemen, en daarom zullen we ook tegen het voorstel stemmen.” -
10.b
Stemuitslag
voorCDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (3)Bijlagen
Besluit
Het bestemmingsplan wordt unaniem aangenomen. De raad besluit:
Een bijdrage beschikbaar stellen van € 119.083 voor de realisatie van tijdelijke huisvesting voor de
Theun de Vriesskoalle Feanwâlden. -
10.c
Stemuitslag
voorCDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (3)Bijlagen
Besluit
Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
1. Kennis te nemen van de notitie “Ondermijning - Klaar voor de strijd”.
2. De structurele financiële uitkomsten mee te wegen in de perspectiefnota 2026 en hier het advies van de OR
in mee te nemen.
3. In 2025 extra in te zetten op het uitvoeren van het Bibobbeleid en hiervoor extra capaciteit in te huren.
4. Hiervoor eenmalig € 53.333,- ter beschikking te stellen en te dekken uit het rekeningresultaat via een
begrotingswijziging. -
11
Besluit
De voorzitter bedankt de raadsleden voor hun inbreng vanavond, het publiek voor haar geduld en sluit de vergadering om 22.50 uur.