Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering (Dantumadiel)

dinsdag 22 april 2025

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Anja Haga
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 0

    Besluit

    De voorzitter heet iedereen welkom op deze avond met een speciaal welkom aan de Commissaris der Koning, dhr. A.A.M. Brok en de heren De Vries en De Jong, resp. kabinetschef en waarnemend kabinetschef. Ze legt kort uit wat de vergaderroutine is deze avond, omdat het iets anders verloopt dan gebruikelijk. Vandaag wordt namelijk de profielschets voor de nieuwe kroonbenoemde burgemeester overhandigd aan Commissaris der Koning, dhr. drs. A.A.M. Brok.

  2. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering na het uitspreken van het ambtsgebed. Ze heet alle aanwezigen welkom, en ook het publiek op de tribune en de kijkers thuis. Afwezig met kennisgeving zijn drie raadsleden, te weten mw. Th. Kooistra-Roorda, mw. A. van der Weij-Kooistra en dhr. J. Wijbenga.

  3. 1.a

    Besluit

    De vergadering wordt ongewijzigd vastgesteld.

  4. 2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De voorzitter  van de vertrouwenscommissie, mw. Zwart, geeft een korte toelichting op aanleiding en de geschiedenis van burgemeesters in Dantumadiel, de samenstelling van de vertrouwenscommissie en het proces om te komen tot de profielschets. Verder licht ze kort toe wat er in de profielschets te vinden is.
    In het kader van de zoektocht naar een nieuwe burgemeester is door de -uit de raad samengestelde- vertrouwenscommissie een profielschets opgesteld, met daarin een helder beeld van wat voor burgemeester Dantumadiel zoekt. De profielschets kwam tot stand op basis van gesprekken met inwoners, maatschappelijke organisaties, samenwerkingspartners, de ambtelijke organisatie en het college van B&W. Hun ideeën en verwachtingen zijn meegenomen in de schets.
    De CdK krijgt het woord en richt zich tot de raad. Hij dankt de voorzitter voor de ontvangst en legt eerst zijn rol uit in het proces. De CdK is ondersteunend aan het proces, de keuze blijft aan de raad. Verder gaat de Commissaris in op de rol en inhoud van de functie van een burgemeester.
    Hij stelt een aantal vragen aan de voorzitter van de vertrouwenscommissie die ingaan op de profielschets, waar mw. Zwart per vraag op ingaat. Van huisvesting tot bestuurlijke ervaring, van Friese taal tot diversiteit, alles wat van invloed is of kan zijn op de profielschets. De CdK legt uit wanneer de vacature wordt opengesteld en hoe het verdere verloop van de procedure zal gaan. Mw. Zwart doet als laatste nog een oproep aan mogelijk geïnteresseerden om te solliciteren.


    De profielschets wordt bij hamerslag vastgesteld en is daarmee aangenomen.

  5. 2.a

    Besluit

    De Commissaris der Koning neemt de opgestelde profielschets in ontvangst uit handen van de voorzitter van de vertrouwenscommissie, mw. H. Zwart.

  6. 2.b

    Besluit

    De vergadering wordt kort geschorst voor een fotomoment. De CdK, de kabinetschef en de waarnemend kabinetschef verlaten daarna de vergadering.

  7. 3

    Besluit

    Er zijn geen mededelingen.

  8. 3.a

    Besluit

    Er zijn geen mondelinge vragen.

  9. 4

    Het betreft het realiseren van 4 nieuwbouwappartementen aan de Ferlinge Stasjonsstrjitte 108 te De Westereen

    Besluit

    Alle fracties hebben inbreng op dit punt.  Wethouder G. Wiersma reageert op de positieve reacties, de geuite zorgen en gestelde vragen. Na nog een verdiepende vraag van dhr. Van Wieren is dit punt voldoende behandeld. Daarmee gaat het voorstel door naar de besluitvormende raad.

  10. 5

    Het rijksprogramma ‘Een thuis voor iedereen’ (mei 2022) beoogt dat er voldoende betaalbare woningen zijn voor bepaalde aandachtsgroepen en dat een eerlijke verdeling (fair share) van deze aandachtsgroepen over gemeenten wordt gerealiseerd. Via de regionale woondeals zijn afspraken gemaakt over het aantal toe te voegen woningen. In dit rijksprogramma is ook het voornemen opgenomen om gemeenten te verplichten om urgentie van een aantal aandachtsgroepen via een verordening te regelen.


    Onder de Huisvestingswet 2014 hebben gemeenten ook nu al de mogelijkheid om onder voorwaarden regels te stellen voor een rechtvaardige verdeling van schaarse woonruimte. Dit moet via een huisvestingsverordening. In een huisvestingsverordening kan ook een urgentieregeling worden opgenomen. Per 1 januari 2026 worden gemeenten verplicht om een urgentieregeling, als onderdeel van deze huisvestingsverordening, in te voeren. De Wet versterking regie volkshuisvesting (hierna: Wvrv) die dit regelt, ligt nu ter vaststelling voor bij de Tweede Kamer.


    De wetgever beoogt hiermee in de eerste plaats dat woningzoekenden in een kwetsbare en afhankelijke positie tijdig een woning kunnen vinden. In de tweede plaats moet dit uitstroom uit instellingen mogelijk maken, zodat zorgplekken beschikbaar zijn voor mensen die die plekken nodig hebben. Ten derde krijgen mensen hiermee de kans om mee te doen in de samenleving, vanuit het principe ‘wonen eerst’. Zo wordt invulling gegeven aan het hiervoor genoemde programma ‘Een thuis voor iedereen’. De urgentieregeling zorgt ervoor dat deze urgent woningzoekenden voorrang krijgen bij het toewijzen van een deel van de sociale huurwoningen.



    Frysk traject
    In Fryslân hebben gemeenten gekozen voor samenwerking aan een regionale urgentieregeling, met als doel transparantie en rechtszekerheid voor woningzoekenden te waarborgen. Daarmee anticiperen de Friese gemeenten op de aankomende verplichting vanuit de Wvrv. Ons college is, net als alle andere Friese colleges, eerder betrokken geweest bij de voorbereidingen (eerste fase). Hiervoor heeft een ambtelijke afvaardiging van gemeenten in Fryslân samen met de woningcorporaties en huurdersverenigingen uitgangspunten voorbereid. Dit heeft geleid tot de Uitgangspuntennotitie Fryske urgentieverordening zoals vastgesteld door ons college op 6 februari 2024 (bijlage 3).


    Hierna is de tweede fase gestart, rekening houdend met de vastgestelde uitgangspunten uit de eerste fase. In de tweede fase zijn de gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen begonnen met het uitwerken van de urgentieregeling, inclusief de organisatorische en financiële aspecten. Bij het in kaart brengen van de te doorlopen processen van verschillende urgente doelgroepen, zijn ook medewerkers van onder andere de PI, Vluchtelingenwerk, Maatschappelijke Opvang en GGZ betrokken. De provincie is ambtelijk vertegenwoordigd in de projectgroep.



    **Ontwerp ‘**Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân’ (urgentieverordening)
    Het resultaat van de tweede fase is bijgevoegde ontwerp ‘Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân’ (urgentieverordening) (bijlage 2).


    De Friese gemeenten hebben zich eerder uitgesproken in de Uitgangspuntennotitie dat een gelijkluidende verordening belangrijk is. Niet alleen vanwege transparantie en gemak richting woningzoekenden, maar ook om als basis onder een gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie te kunnen dienen.

    Besluit

    GBD, SL, SGP, CDA en CU hebben inbreng op dit punt. Raadslid J. Jager van GBD dient een amendement in en licht deze kort toe. Dhr. H. Visser, CDA stelt een vraag aan de wethouder. Dhr. H. Kooistra stelt vragen over de verantwoordelijkheid voor de kwetsbare groepen. Ook heeft hij vragen bij de financiële verdeling tussen gemeente en het Rijk. Wethouder Wiersma reageert. Er worden verdiepende vragen gesteld door dhr. Jager en dhr. Visser. De wethouder geeft antwoord.
    In de tweede termijn gaan de raadsleden met elkaar in debat. Het CDA kan zich vinden in het amendement van de GBD, maar heeft nog wat vragen, met name ten aanzien van de opting-out. Ook de SGP kan zich vinden in de zienswijze. De FNP kan het amendement steunen. Zowel het amendement als het voorstel gaan door naar de besluitvormende raad.

  11. 6

    Besluit

    Alle partijen hebben inbreng op dit punt. FNP is positief op het voorstel. Wethouder G. Wiersma gaat in op gestelde vragen. Er zijn twee zienswijzen ingediend, geen vijfenveertig. Hij geeft desgevraagd aan dat de gemeente goed controle voert op de bouw en de voorschriften, en bij twijfel zal een meting worden uitgevoerd, al tijdens de bouw. Er volgt geen tweede termijn. Daarmee gaat het voorstel door naar de besluitvormende raad.

  12. 7

    Besluit

    De voorzitter sluit het opiniërende deel van de raadsvergadering. Er volgt een korte schorsing ter voorbereiding op de besluitvormende raad.

  13. 8
    BESLUITVORMEND DEEL
  14. 8

    Besluit

    De voorzitter heropent de vergadering met het besluitvormende deel van de vergadering.

  15. 9

    Besluit

    Dhr. Hilverda, CDA dient een motie in bij punt 14c. De raad stelt de agenda aldus vast.

  16. 10

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De besluitenlijst van de raad van 25 maart jl.  wordt ongewijzigd vastgesteld.

  17. 11

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De lijst met externe ingekomen stukken wordt conform voorstel vastgesteld.

  18. 12

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De lijst met interne ingekomen stukken wordt conform voorstel vastgesteld.

  19. 13

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    1.     de Verordening vertrouwenscommissie benoeming, klankbordgesprekken en herbenoeming 2024
             burgemeester Dantumadiel (2024) in te trekken.
    2.     de navolgende Verordening vertrouwenscommissie benoeming, klankbordgesprekken en herbenoeming 2025 burgemeester Dantumadiel (2025) vast te stellen.

  20. 14
    Vaststelling voorstellen vanuit de opiniërende raad:
  21. 14.a

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    op grond van artikel 16.15, 16.15a en 16.15b van de Omgevingswet een positief bindend advies af
    te geven ten behoeve van het plan t.p.v. Ferlinge Stasjonsstrjitte 108 te De Westereen (met
    zaaknummer 2024-233206) voor de bouw van 4 appartementen (met inachtneming van het gestelde
    in de ruimtelijke onderbouwing d.d. 28-10-2024, bijlage 4).

  22. 14.b.1

    Stemuitslag

    voor 71%
    tegen 29%
    voor
    CDA (4), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1)
    tegen
    Christen Unie (2), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Mw. Nijland legt een stemverklaring af namens SL: “Punt 1 en 2 kunnen we in meegaan, punt 3 niet, daarom stemmen we tegen.”
    Dhr. J.T. Feddema legt een stemverklaring af namens de CU: “De CU is tegen, in verband met punt 3.”
    Met 10 stemmen voor (SGP, GBD, CDA, FNP) en 4 stemmen tegen (SL en CU) is het amendement aangenomen.

  23. 14.b.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Het geamendeerde voorstel wordt unaniem aangenomen. De raad besluit:
    1. Een zienswijze af te geven op de ontwerp Centrumregeling samenwerking inzake de
        Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân (urgentieverordening).
    2. De brief, opgenomen in bijlage 1 (Zienswijze), in te dienen als zienswijze op de ontwerp
        Centrumregeling samenwerking inzake de Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân    


        (urgentieverordening).

  24. 14.c

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Er wordt een motie ingediend door het CDA; dhr. Hilverda licht deze kort toe. Wethouder Wiersma kan de motie ondersteunen. Vervolgens wordt overgegaan tot stemming.
    Het bestemmingsplan wordt unaniem aangenomen. De raad besluit:
    1.  In te stemmen met de ‘Reactienota zienswijzen Damwâld - De Fontein’ (Bijlage 1);
    2.  Het bestemmingsplan ‘Damwâld - De Fontein’ gewijzigd vast te stellen (Bijlage 2); 
    3.  Geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 Wro vast te stellen voor het bestemmingsplan
    ‘Damwâld - De Fontein’.

  25. 14.c.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (2), FNP (2), Gemeentebelangen (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Dhr. Feddema legt een stemverklaring af: “De CU dankt dhr. Hilverda voor de motie, de CU kan hiermee instemmen.”
    De motie wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad verzoekt het college van B&W om:
    Nader te onderzoeken of naast het bestemmingsplan ook privaatrechtelijke mogelijkheden zijn (zoals in een koopakte) voor het wijzen van nieuwe bewoners op de geldende geluidsnormen. Waarbij het doel is om onderling burengerucht te voorkomen, omdat de ‘spelregels’ aan de voorkant eenduidig waren.

    Moties Dantumadiel

    Titel
    MOTIE De Fontein Damwâld
  26. 15

    Besluit

    De voorzitter bedankt de raadsleden voor hun inbreng vanavond en wenst iedereen wel thuis.