Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering (Dantumadiel)

reguliere raadsvergadering

dinsdag 1 oktober 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal Dantumadiel

Voorzitter
Klaas Agricola

Uitzending

Agendapunten

  1. 0.I

    Besluit

    1.     vragenhalfuurtje Waterrecreatie Bûtenfjild CDA
    Raadslid S. Wijbenga stelt enkele vragen, waarop wethouder K. Wielstra reageert. Na een verdiepende vraag is dit onderwerp voldoende besproken.
    2.     Stand van zaken Botkeskoalle GBD
    Raadslid J. Jager stelt enkele vragen over de vertraging op de verbouw op locatie Botkeskoalle. Wethouder G. Wiersma gaat hierop in. Na nog een enkele verdiepende vraag is dit punt voldoende besproken.
    3.     Regievoering bouw- en omgevingsplannen CDA
    Raadslid S. Hilverda stelt enkele mondelinge vragen. Wethouder G. Wiersma reageert. Dhr. Hilverda is blij met de reactie van de wethouder. Hij stelt nog enkele aanvullende vragen. Met een laatste reactie is dit onderwerp voldoende besproken.
    4.     Mondelinge vragen ro 1 oktober 2024 GBD
    Raadslid T. van Wieren stelt enkele vragen over Ruimtelijke Ordening. Wethouder G. Wiersma gaat in op de gestelde vragen. Het college is voornemens in oktober te komen met een tussenstand richting raad, aldus de wethouder.

  2. 0.II
    OPINIEREND DEEL
  3. 0.III

    Besluit

    1-     Burgemeester heeft na afloop van de besluitvormende raad een mededeling voor de raad, en daarna wil ook het college enkele vertrouwelijke mededelingen met u delen. Dus het verzoek om na de raadsvergadering even te blijven zitten.

  4. 0.IV

    Dhr. W. Stienstra

    Besluit

    Dhr. W. Stienstra spreekt in op het onderwerp op de agenda Spreidingswet. Er zijn geen vragen vanuit de raad. Dhr. Stienstra wordt bedankt voor zijn inbreng

  5. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering na het uitspreken van het ambtsgebed.

  6. 2

    Besluit

    De volgende wijzigingen worden doorgevoerd op de agenda:
    -        CDA heeft nog een motie vreemd ingediend, deze wordt toegevoegd onder punt 7A;
    -        De voorzitter verzoekt punt 4 en 5 op de agenda om te draaien, omdat hij op zowel punt 3 als punt 5 portefeuillehouder is. Daarmee kan de voorzittersrol aansluitend voor beide punten worden ingevuld door mw. Smit-de Vries. De raad stemt hiermee in.

  7. 3

    Besluit

    Mw. T. Smit neemt de voorzittersrol over van dhr. Agricola, die portefeuillehouder is op dit punt. Na een korte toelichting op de problematiek is het aan de raad. Alle fracties hebben inbreng op dit punt. Er worden meerdere amendementen ingediend. Vervolgens reageert de portefeuillehouder op gestelde vragen en de ingediende amendementen. De raad stelt nog enkele verdiepende vragen. Voordat wordt overgegaan tot de tweede termijn wordt een schorsing aangevraagd van 10 minuten. Vanuit SL heerst de opvatting dat er een morele verplichting is om vluchtelingen op te vangen, en daarmee scenario 3. GBD en CU hebben geen inbreng. FNP dhr. Van der Ploeg pleit ervoor het punt niet verder te rekken, de standpunten zijn bekend. CU pleit nog voor scenario 1 en 3 om verder uit te werken. CDA dhr. Visser, gaat in op het feit dat er een Spreidingswet bestaat. We hebben ons daaraan te houden, afgezien van bewegingen binnen de regering. Dhr. Kooistra SGP: wat zijn de consequenties / wat is de impact van verschillende scenario’s. Hij vraagt of statushouders die worden opgevangen, meetellen in de taakstelling. Mogelijk kan hij dan het amendement van CDA en CU steunen, met als aanvulling de uitwerking van scenario 5.
    SL mw. Zwart: als je statushouders extra opvangt, gaat dat niet af van je statushouders, maar van de asielzoekers? Hoe gaan die tellingen? Portefeuillehouder Agricola gaat hier op in: Oekraïners vallen buiten de discussie. Statushouders worden gezien als uitruil voor asielzoekers, dus voor gemeenten onderling, om de centrale opvang te ontlasten. CDA: doorstroomlocaties worden ingezet als een soort pilot. GBD: stel we gaan voor een doorstroomlocatie, dat we ook nog een taakstelling kunnen krijgen vanuit het Rijk?
    FNP zou daar wel over wil praten. Het punt gaat door naar de besluitvormende raad.

    Ø  Punt van orde: wat gebeurt er als punt 3 in de besluitvormende raad aan bod komt, en het wordt niet aangenomen? Wat is dan de consequentie?
    Als er geen meerderheid is, dan zitten we in een patstelling. Als het voorstel wordt verworpen, moet het college komen met een voorstel. Als de stemmen staken, komt het amendement en het raadsvoorstel een volgende raad weer besluitvormend op de raad. Het staat de agendacommissie vrij om het alsnog weer opiniërend op de agenda te zetten.

  8. 4

    In het informele deel van de vergadering van het algemeen bestuur (AB) van 11 juli jl. is het concept-visiedocument van de FUMO gepresenteerd. Tevens is het proces besproken dat de komende periode wordt doorlopen tot besluitvorming in het AB van de FUMO op 19 december 2024.
    De gemeenteraad mag tot en met 25 oktober 2024 een zienswijze indienen.

    Besluit

    SL, GBD, CU en CDA hebben inbreng op dit punt. De portefeuillehouder Agricola reageert. Dhr. Houtstra doet nog een oproep in reactie, met name om verenigingen te ondersteunen bij (grote) evenementen/activiteiten. Het punt gaat door naar de besluitvormende raad.

  9. 5

    Besluit

    Dhr. Agricola neemt de voorzittersrol weer op zich.
    Meerdere fracties hebben inbreng op dit punt. SL dient met GBD en CU een amendement in op dit punt. Dhr. Van der Ploeg reageert, evenals het CDA. Het punt gaat daarmee door naar de besluitvormende raad.

  10. 6

    Besluit

    SGP, CDA, FNP en CU hebben inbreng. Dhr. Kooistra dient een amendement in dat uiteindelijk raad breed wordt ingediend.  Voorstel en amendement gaan door naar de besluitvormende raad.

  11. 7

    Er is een vergunning aangevraagd voor de bouw van een bedrijfsgebouw aan de Kolkensloane in Driezum, ten noorden van nr. 12. 
    Deze aanvraag is ingediend op 23 oktober 2023, hierdoor is de Wet Ruimtelijke Ordening (Wro) nog van toepassing. 


    Op deze procedure is de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing, dit betekent dat de aanvraag ook voor een Verklaring van geen bedenkingen aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd.

    Besluit

    CDA dhr. Wijbenga, CU dhr. Feddema, GBD mw. Kooistra-Roorda hebben inbreng op dit punt. Het punt gaat zonder verdere discussie door naar de besluitvormende raad.

  12. 7.A

    Besluit

    Dhr. Visser CDA dient een motie vreemd in en licht deze toe. Wethouder G. Wiersma reageert; hij ontraadt de motie vreemd. Dhr. Visser vraagt om een specifieke toezegging dat het college nader in gesprek zal gaan over het onderwerp jonge monumenten, met zowel inwoners als met de raad. De wethouder zegt toe dat in het gesprek met zowel inwoners en raadsleden nader wordt ingegaan op de jonge monumentenlijst en evt. toevoegingen die karakteristiek en van waarde zijn, en dat hij dat verwerkt in het voorstel dat in de maak is. Dhr. Visser trekt daarmee de motie vreemd in. Na nog een enkele vragen is het onderwerp voldoende behandeld.

    Toezeggingen Dantumadiel

    Titel
    Actualisatie inventarisatie jonge monumenten
  13. 8

    Besluit

    De voorzitter sluit het opiniërende deel; er volgt een korte schorsing.

  14. 9
    BESLUITVORMEND DEEL
  15. 9

    Besluit

    De voorzitter heropent de vergadering.

  16. 10

    Besluit

    De raad kan instemmen met de agenda die voor ligt.

  17. 11

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De besluitenlijsten worden ongewijzigd vastgesteld.

  18. 12

    De externe ingekomen stukken kunt u vinden op de gemeentelijke website van de raad:
    Externe ingekomen stukken Dantumadiel gemeentedantumadiel - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Het overzicht wordt ongewijzigd vastgesteld.

  19. 13

    De interne ingekomen stukken kunt u vinden op de gemeentelijke website van de raad:
    Interne ingekomen stukken Dantumadiel gemeentedantumadiel - iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Het overzicht wordt ongewijzigd vastgesteld.

  20. 14

    Van Stichting ROOBOL zijn drie brieven ontvangen met een verzoek tot ontslag voor drie leden van de Raad van Toezicht. Op grond van de statuten en inzake het toezicht op de Stichting ROOBOL, worden de gemeenteraden in het werkgebied van Stichting ROOBOL verzocht ontslag te verlenen aan de voorgedragen personen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De raad stemt unaniem in met het voorstel. De raad besluit: “de heer S. Saakstra, mw. T. Veenma-Koster en mw. O. Chang ontslag te verlenen als lid van de Raad van Toezicht van Stichting ROOBOL.”

  21. 15

    Van Stichting ROOBOL zijn twee brieven ontvangen met een voordracht voor de benoeming van een lid in de Raad van Toezicht. Op grond van de statuten en inzake het toezicht op de Stichting ROOBOL, worden de gemeenteraden in het werkgebied van Stichting ROOBOL verzocht de voorgedragen personen te benoemen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    De raad stemt unaniem in met het voorstel. De raad besluit: “mw. A. Kingma-Douma en de heer I. de Jong te benoemen als lid van de Raad van Toezicht bij Stichting ROOBOL.”

  22. 16
    Vaststelling voorstellen vanuit de opiniërende raad:
  23. 16.a.1

    Stemuitslag

    voor 6%
    tegen 94%
    voor
    SGP (1)
    tegen
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Amendement SGP: voor is SGP, tegen zijn de fracties van CDA, FNP, CU, GBD en SL. Het amendement is daarmee verworpen.

  24. 16.a.2

    Stemuitslag

    voor 25%
    tegen 75%
    voor
    Christen Unie (2), Sociaal Links (2)
    tegen
    CDA (4), Christen Unie (1), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1)

    Besluit

    Amendement SL: met 4 stemmen voor: SL, mw. Smit en mw. Van der Weij-Kooistra van CU, en 12 stemmen tegen: GBD, SGP, CDA, FNP en dhr. Feddema van CU wordt dit amendement verworpen.

  25. 16.a.3

    Stemuitslag

    voor 50%
    tegen 50%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), SGP (1)
    tegen
    FNP (2), Gemeentebelangen (4), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Amendement CDA en CU: Dhr. Kooistra legt een stemverklaring af namens de SGP: “we hebben geprobeerd ook scenario 5 toe te voegen. Ik sta heel erg in dubio, wil graag 2 uitwerkingen weten, en ben tegen niets doen. Daarom zou ik graag 2 uitwerkingen zien. Hopelijk kunnen we over een aantal weken nog een keer stemmen.”


    Voor stemmen: SGP, CDA, CU (8 stemmen) en tegen stemmen: GBD, SL en FNP (8 stemmen). Met deze uitslag staken de stemmen.

  26. 16.a.4

    Stemuitslag

    voor 38%
    tegen 62%
    voor
    FNP (2), Gemeentebelangen (4)
    tegen
    CDA (4), Christen Unie (3), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Amendement GBD en FNP: geen uitwerkingen, maar afwachten. Voor zijn: GBD en FNP en tegen zijn: SL, CU, CDA en SGP. Het amendement is daarmee verworpen.

    Het onderwerp schuift door naar de volgende raadsvergadering.

  27. 16.b.1

    Stemuitslag

    voor 69%
    tegen 31%
    voor
    Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), Sociaal Links (2)
    tegen
    CDA (4), SGP (1)

    Besluit

    Voor ligt het amendement van S,L GBD en CU. Dhr. Van der Ploeg van de FNP legt een stemverklaring af: “Wy fine it spitich dat de evaluaasje net oan de nije ried joen wurd, mar wy stimme foar.” Namens het CDA legt dhr. Hilverda een stemverklaring af: “Wy binne tsjin it amendemint, fanwege wat de FNP seit oer de evaluaasje en de tiid der yn”. Met 11 stemmen voor: SL, GBD, CU en FNP, en 5 stemmen tegen: CDA en SGP is het amendement aangenomen.

  28. 16.b.2

    Stemuitslag

    voor 94%
    tegen 6%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), Sociaal Links (2)
    tegen
    SGP (1)

    Besluit

    Voor zijn: SL, GBD, CU, FNP, CDA en tegen is SGP. Het voorstel is daarmee met 15 stemmen voor en 1 tegen  aangenomen.
    De raad besluit: 1. Mei de eigen kommunikaasjemeiwurker en de streekomrop RTV NOF in plan út te fieren mei as doel it wurk fan de gemeenteried ûnder de oandacht te bringen fan de ynwenners fan Dantumadiel.
    2. Dêrmei te bewurkjen dat de kleau tusken boarger en polityk net grutter mar krekt lytser wurdt; 3. In budzjet fan €15.000 foar 2025 en 2026 beskikber te stellen út de algemiene reserve; 4. Dantumadiel yn byld te evaluearjen yn it earste fearnsjier van 2026
    .”

  29. 16.c

    Stemuitslag

    voor 88%
    tegen 12%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (2), SGP (1), Sociaal Links (2)
    tegen
    Gemeentebelangen (2)

    Besluit

    Voor stemmen SGP, CDA, FNP, CU, SL en mw. Kooistra-Roorda en mw. De Boer-Hilarides van GBD. Tegen stemmen de heren Van Wieren en Jager van GBD. Het raadsbesluit is daarmee vastgesteld.
    De raad besluit: “Kennis te nemen van het visiedocument FUMO 2024-2028; Geen zienswijze in te dienen op het Visiedocument FUMO 2024-2028.”

  30. 16.d.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Amendement: het raad brede amendement wordt met algemene stemmen aangenomen.

  31. 16.d.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    het geamendeerde voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit: “Het budget voor de rekenkamer voor de jaren 2026 en 2027 te verhogen naar € 40.000,- per jaar. Het overschot van 2026 toevoegen bij het budget van 2027. In het eerste halfjaar van 2027 een evaluatiemoment en mogelijke herziening budget. En vanaf 2028 en verder te budgetteren voor € 25.000,- per jaar.”

  32. 16.e

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (2)

    Besluit

    Het raadsbesluit wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit: “1. Op grond van artikel 2.27 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) een ontwerpverklaring van geen bedenkingen te verlenen inzake de omgevingsvergunning ten behoeve van het plan t.p.v. kadastraal perceel gem Akkerwoude, Sectie N, nummer 239 (met zaaknummer UV20233064) voor de bouw van een kantoor en werkplaats aan de Kolkensloane te Driezum (met inachtneming van het gestelde in de ruimtelijke onderbouwing d.d. 20-10-2023, gewijzigd d.d. 15-7-2024 bijlage 1); 2. Deze ontwerpverklaring van geen bedenkingen te beschouwen als een definitieve verklaring van geen bedenkingen (op grond van artikel 2.27 Wabo, juncto artikel 6.5 Bor), indien gedurende de termijn van terinzagelegging geen zienswijzen worden ingediend op de ontwerp omgevingsvergunning en de ruimtelijke onderbouwing; 3. Geen exploitatieplan vast te stellen.”

  33. 16.f

    Besluit

    De voorzitter van de raad legt op verzoek van het Presidium in openbaarheid een verklaring af over het proces integriteitsonderzoek door BING.

  34. 17

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 22:42 uur.