Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering (Dantumadiel)

financiële stukken gemeente Dantumadiel

dinsdag 9 juli 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal Dantumadiel

Voorzitter
Klaas Agricola
Toelichting

De vergadering is ook live te zien op RTV NOF (tv) of via de website van de gemeente https://gemeentedantumadiel.bestuurlijkeinformatie.nl. Op deze website vindt u ook de agenda en de achterliggende stukken.

Uitzending

Agendapunten

  1. 0.I

    Besluit

    Raadslid S. Wijbenga krijgt het woord voorafgaand aan de vergadering. Hij laat weten, de mondelinge vragen die het CDA heeft voorbereid door te schuiven naar de raad van september omwille van de tijd.

  2. 0.II

    Besluit

    Wethouder K. Wielstra doet een mededeling over de nieuwe indexering huishoudelijke hulp:
    By jo ried is bekend dat de gemeenten ferantwurdlik binne foar it hantearjen fan reële tariven oan soarchoanbieders yn ‘e jeugdsoarch en ‘e WMO. Jierliks wurde tariven yndekseare op advys fan de VNG. Sa giet it no ek mei de tariven húshâldlike help. Om te soargjen dat der gjin soarchoanbieders fuort falle en dus de soarch foar ús ynwenners yn' e knipe komt, binne we op dit momint dwaande mei de nije yndeksearring op basis fan VNG adfys. Tagelyk sjogge we ek nei maatregels wer troch we wer wat besparje kinne en mei der miskien noch in kompensaasje fan it ryk ferwachte wurde. Mar safier is it noch net. Omdat we dit no foarsjogge en om’t dit strukturele gefolgen fan sa’n 3 ton hat foar ús gemeentebegrutting, binne wy yn it ramt fan de finansjele feroardering ferplichte om dit no by jo ried te melden. Krekte bedragen binne noch net bekend om’t der noch gjin definitive oerienstimming is, mar it kolleezje hâldt op dit momint rekken mei it neamde bedrach.

  3. 1

    Besluit

    De voorzitter gaat voor in gebed en opent vervolgens de vergadering.

  4. 2

    Besluit

    Gisteravond is door de raad voorgesteld de 2 onbehandelde bestemmingsplannen door te schuiven naar de raad van vandaag. De raad gaat akkoord; de punten worden als eerste behandeld. GBD dient een motie vreemd in, dat wordt agendapunt 7A. Het CDA stelt voor de meicirculaire door te schuiven naar de besluitvormende raad, de aanwezigen stemmen hiermee in.
    De agenda wordt met deze wijzigingen vastgesteld.

  5. 3

    Aan de Sportloane in De Westereen, was in het verleden het openbare zwembad De Frosk gevestigd. Het zwembad is in 2022 gesloopt. Wat resulteert is een braakliggend gebied en een deels in onbruik geraakt parkeerterrein, tussen het woongebied van De Westereen en de sportvelden. In lijn met het collegebesluit van 17 oktober 2023 is vervolgens een (flexibel) bestemmingsplan opgesteld welke een basis zal bieden om in 2024 tot uitgifte en verdere ontwikkeling van het gebied te komen met oog voor ruimtelijke en stedenbouwkundige kwaliteit. Dit bestemmingsplan biedt de ruimte voor woningen in het goedkope segment, waarbij naast zogenaamd ‘rug aan rug woningen’ ook een aantal seniorenwoningen mogelijk worden gemaakt. Binnen dit bestemmingsplan kan worden teruggegrepen op andere typen woningen.


    Dit ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen van 13 december 2023 tot en met 24 januari 2024. In deze periode zijn er geen zienswijzen ingediend op dit plan. Verder is er geen aanleiding om het plan ambtshalve te wijzigen. Het bestemmingsplan en de bijbehorende grondexploitatie kunnen nu dan ook worden vastgesteld.

    Besluit

    Fracties van SL, CDA, GBD, CU hebben inbreng op dit onderwerp en stellen een aantal vragen aan de portefeuillehouder. Wethouder G. Wiersma gaat in op de gestelde vragen. Enkele raadsleden stellen verdiepende vragen aan de wethouder. FNP doet de oproep aan andere fracties om mogelijkheden op papier te zetten om het college te helpen bij met name de problemen op de netcongestie en energie. Het punt gaat daarmee naar de besluitvormende raad.

  6. 4

    Bijlagen

    Besluit

    De fracties van CDA, SGP, CU en SL hebben inbreng op dit punt. CDA geeft aan tegen het voorliggende plan te zullen stemmen. Er worden vragen gesteld aan de wethouder. In tweede termijn gaat de raad met elkaar in debat. Het onderwerp gaat door naar de besluitvormende raad.

  7. 5

    Besluit

    Vooraf legt de voorzitter van de auditcommissie, dhr. Joh. Postma, de bevindingen van de commissie voor aan de raad. Dit bevat ook adviezen aan de raad. Het advies is toegevoegd aan de stukken voor de raad bij dit agendapunt. Alle fracties hebben inbreng op dit punt. FNP verzoekt de procedure voor de behandeling van de technische vragen nog eens tegen het licht te houden in een presidium. Dit verzoek legt de voorzitter voor aan de griffier. Het CDA komt met een amendement over flexwoningen in plaats van het eerder ingediende amendement over statushouders. Ook zou het CDA een overleg met de wethouder willen in het najaar / begin volgend jaar over monumenten en dorpshuizen/stichtingen. GBD heeft vragen over de avond t.a.v. jeugdzorg, om die te combineren met vragen en zorgen over de tekorten in de jeugdzorg (naluisteren). Sociaal Links licht enkele punten van de jaarstukken uit met vragen aan het college. SGP heeft vooraf technische vragen gesteld en heeft nog een reactie en dient mogelijk een motie in. Vervolgens krijgen de wethouders / portefeuillehouders het woord. Wethouder Kempenaar gaat met name in op de financiën. Vanwege storing in het audiosysteem wordt er kort geschorst. Wethouder Wiersma gaat in op het ingediende amendement van het CDA en enkele vragen. De wethouder ontraadt de motie op dit moment, in afwachting van nieuw beleid en de uitkomsten van een komende enquête. Ook de suggestie van GBD neemt hij graag aan: de informatieavond in oktober over het rapport Jeugdzorg ook te gebruiken om andere zaken rond de jeugdzorg te bespreken. Wethouder Wielstra reageert op vragen over infrastructuur en groenstructuurplan. 


    Er worden enkele verdiepende vragen gesteld. Wethouder Wiersma gaat even in op de reactie van het CDA. Hij adviseert de motie dan iets anders te omschrijven. Het amendement gaat door naar de besluitvormende raad. Dhr. Kooistra (SGP) zou graag mensen ruim willen aanschrijven voor een evt. isolatieaanpak gebaseerd op de verordening. Dhr. Kooistra dient de motie in als extra steuntje in de rug voor de betrokkenen.

    Interne ingekomen stukken Dantumadiel

    Onderwerp
    bantwoording vragen FNP jaarrekening 2023
  8. 6

    Besluit

    Verschillende fracties hebben inbreng op dit onderwerp. Wethouder Kempenaar gaat in op de gestelde vragen en opmerkingen. Wethouder Wiersma gaat in op gestelde vragen van het CDA en Sociaal Links. Hij praat de raad bij over lopende ontwikkelingen. Wethouder Wielstra gaat in op vragen over groenbeleid en een geboortebos. Het voorstel gaat door naar de besluitvormende raad.

  9. 7

    Besluit

    De fracties CDA, CU, FNP, GBD, SL hebben inbreng op dit punt. 6 minuten spreektijd per fractie. De betreffende wethouders gaan vervolgens in op de reacties en vragen vanuit de fracties. SL dient een motie in en licht deze kort toe. Ook het CDA dient ook een motie in en licht deze toe. Er wordt kort geschorst zodat het college zich kan beraden op de ingediende moties. Wethouder Kempenaar kan zich vinden in de motie van SL, gaat hierover in gesprek met de organisatie en komt erop terug bij de raad. Het CDA vraagt of er nog andere regelingen zijn waar een beroep op gedaan kan worden, en of dat meegenomen kan worden in het onderzoek. Ook GBD zou het graag breder laten onderzoeken. Wellicht kan worden onderzocht wat de huidige situatie is, zijn er tekorten etc. Wethouder Kempenaar bevestigt de toezegging: hij is bereid het onderzoek zoals bedoeld in de motie en met de toevoegingen vanuit de raad zo breed mogelijk uit te zetten en komt daarmee terug bij de raad. De motie van SL wordt daarmee ingetrokken. Wethouder Wiersma gaat in op de motie van het CDA, mede namens de portefeuillehouder subsidies. De motie van het CDA wordt na de reactie van wethouder Wiersma en portefeuillehouder Agricola ingetrokken.
    In tweede termijn gaat de raad nog kort in op de inhoud. Het punt gaat door naar de besluitvormende raad.

    Moties Dantumadiel

    Titel
    motie CDA dorpen participeren (ingetrokken)
    Motie SL stichting leergeld

    Toezeggingen Dantumadiel

    Titel
    breed onderzoek naar mogelijke financiële steun voor sporten etc. voor mensen met een kleine beurs
  10. 7.A

    Besluit

    Raadslid Jager licht de motie vreemd kort toe. Wethouder Wielstra doet de toezegging in gesprek te gaan met de Provincie, en vraagt om een motie vanuit de raad als extra signaal. De indiener brengt de motie vreemd in stemming voor de besluitvormende raad.

    Toezeggingen Dantumadiel

    Titel
    in gesprek met Provincie Fryslân over herstel bushalte De Westereen
  11. 8

    Besluit

    De voorzitter sluit het opiniërende deel en schorst de vergadering voor 5 minuten.

  12. 9
    BESLUITVORMEND DEEL
  13. 9

    Besluit

    De voorzitter heropent de vergadering.

  14. 10

    Besluit

    De agenda zoals deze nu voorligt is akkoord.

  15. 11
    Vaststelling voorstellen vanuit de opiniërende raad:
  16. 11.a

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    a.     Vaststelling grondexploitatie en bestemmingsplan de Frosk in De Westereen
    Stemverklaring dhr. Jager, GBD: “Collega Van Wieren en ik zullen voor het bestemmingsplan stemmen, ondanks onze zeer grote bezwaren jegens de rug-aan-rug-woningen.”
    Stemverklaring van de FNP: “Foar ús jildt itselde, wy binne tsjin de rêch oan rêch, mar sille foar it plan stimme en wachtsje neiere ynfolling ôf.” 
    Met  algemene stemmen voor wordt het voorstel aangenomen. De raad besluit:
    “1.  De bijgaande en als zodanig gewaarmerkte grondexploitatie ‘Westereen De Frosk’ vast te stellen
    (Bijlage 1);
    2.  De in de grondexploitatie ‘Westereen De Frosk’ opgenomen budgetten voor de realisatie van de
    voorgenomen ontwikkeling beschikbaar te stellen;
    3.  Het bestemmingsplan is om het bestemmingsplan ‘De Westereen - Wenjen De Frosk’ met IMRO-
    code NL.IMRO.1891.BpWedefrosk-VA01 ongewijzigd vast te stellen (Bijlage 2);
    4.  Voor dit plan geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 Wro vast te stellen;
    5.  Op grond van artikel 25, lid 3 van de Gemeentewet de opgelegde verplichting tot geheimhouding op
    de grondexploitatie ‘Westereen De Frosk’ te bekrachtigen (Bijlage 1);
    6.  De financiële gevolgen middels de begrotingswijziging te verwerken (Bijlage 3).”

  17. 11.b

    Stemuitslag

    voor 24%
    tegen 76%
    voor
    Christen Unie (3), SGP (1)
    tegen
    CDA (4), FNP (2), Gemeentebelangen (4), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Stemverklaring CU: “We hebben als fractie hierover gesteggeld, en zullen uiteindelijk wel vóór stemmen omdat het volgens visie en beleid is.”
    Vóór zijn SGP en CU (4 stemmen), tegen zijn SL, GBD, CDA en FNP (13 stemmen). Daarmee is het raadsvoorstel verworpen.

  18. 11.c

    Stemuitslag

    voor 35%
    tegen 65%
    voor
    CDA (4), FNP (2)
    tegen
    Christen Unie (3), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Met 6 stemmen voor (CDA en FNP) en 11 stemmen tegen (SGP, CU, GBD en SL) is het amendement verworpen.

    Amendementen Dantumadiel

    Titel
    Am. CDA - Flexibele woningen
  19. 11.c.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    “1.  De jaarstukken 2023 vast te stellen.
     2.  Een bedrag ad. € 3.867.000 toe te voegen aan de Algemene Reserve.
     3.  Een bedrag van € 29.000 beschikbaar te stellen voor uitvoeringskosten gebiedsgerichte aanpak uit
          de decembercirculaire 2023.
     4.  Een bedrag ad. € 47.000 te onttrekken aan de  reserve tariefdifferentiatie OZB ten gunste van de
          algemene reserve.”

  20. 11.c.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De motie wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad van de gemeente Dantumadiel, in vergadering bijeen op 9 juli 2024, gehoord de beraadslagingen,
    overwegende dat
    -      bestaande woningen beter geïsoleerd kunnen worden;
    -      het isoleren van bestaande woningen veel kosten met zich mee kan brengen voor de huiseigenaar en daarom


            minder snel overgaan tot beter isoleren;
            is via het duurzaambouwloket;
            komen van de LAI.
            van deze subsidiemaatregel.  (*actieve wijze kan zijn om de particulieren d.m.v. een brief te informeren waarin uitleg wordt gegeven van de LAI en de voorwaarden die daarbij horen.)


    constaterende dat
    -      het Rijk € 575K aan de gemeente verstrekt voor de Lokale Aanpak Isolatie (LAI);
    -      in antwoord op gestelde technische vragen in mei 2024 een regeling van kracht is en in juni 2024 online gezet


    -      particulieren met een slecht geïsoleerde woning en een WOZ-waarde van maximaal € 301.000, in aanmerking


    verzoekt het college
    -      om deze regeling op een actieve* wijze te communiceren naar haar inwoners die in aanmerking kunnen komen

    Moties Dantumadiel

    Titel
    Motie SGP jaarstukken (aangenomen)
  21. 11.d

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    “1.  de begroting 2024 op basis van de 1e tussentijdse rapportage 2024 aan te passen en het nadeel van € 807.000


          ten laste te brengen van het begrotingsresultaat.


     2.  de in de 1e turap opgenomen kredieten van € 1.564.000 beschikbaar te stellen.”

  22. 11.e

    Jaarlijks verschijnen meestal drie circulaires, de meicirculaire, de septembercirculaire en de decembercirculaire. In de meicirculaire staat de de vertaling van de Voorjaarsnota van de Rijksoverheid, in de septembercirculaire de vertaling van de Miljoenennota en in december de afronding van het uitkeringsjaar. De meicirculaire 2024 is op 27 mei gepubliceerd. Deze circulaire bevat informatie over de nieuwe financieringssystematiek vanaf 2024, een incidentele compensatie vanaf 2024 tot en met 2029 en het schrappen van de oploop van de opschalingskorting vanaf 2026

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    De raad gaat met algemene stemmen akkoord met het voorstel. De raad besluit:
    “1.  De effecten van de meicirculaire 2024 voor kennisgeving aan te nemen;
     2.  De middelen voor participatie (€ 706.000) in 2024 te oormerken;
     3.  De middelen voor de omgevingswet (€ 123.000) toe te voegen aan de algemene reserve;
     4.  De effecten over 2024 middels begrotingswijziging 14 te verwerken;
     5.  De effecten over 2025 en verder te betrekken bij de begroting 2025.”

  23. 11.f

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen. De raad besluit:
    “1.  Kennis te nemen van de perspectiefnota 2025-2028.
     2.  De begroting 2025 op te stellen op basis van de financiële uitgangspunten zoals opgenomen in de
          perspectiefnota 2025-2028.”

  24. 11.g

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), Christen Unie (3), FNP (2), Gemeentebelangen (4), SGP (1), Sociaal Links (3)

    Besluit

    Stemverklaring CDA: “Wij zullen voor de motie stemmen, maar we blijven erbij dat we alle vertrouwen in onze wethouder hebben en dat hij heel goed naar voren zal brengen wat Dantumadiel voelt.”
    De motie vreemd wordt unaniem aangenomen: De gemeenteraad bijeen op 09-07-2024,
    Constaterende dat,
    •      Sinds 2018 7% van de bushaltes in Friesland zijn verdwenen;
    •      Er in Dantumadiel 6 haltes minder zijn en er in de regio noordoost Fryslân maar liefst 32 minder haltes zijn;
    •      Er een afstand van 1,5 kilometer is tussen de bushalte op de Foarwei en het station in de Westereen;
    •      Er op dit moment nog sprake is van een concept vervoersplan en er dus nu nog een mogelijkheid is mogelijke    


            wijzigingen aan te brengen;
           de Westereen op het netwerk busvervoer.


    Van mening dat,
    •      Het absurd is dat er een station in de Westereen is, waar op dit moment geen enkele bushalte in de buurt zit;
    •      Een goede bereikbaarheid doormiddel van het OV belangrijk is voor de economie en de leefbaarheid;
    •      Een extra bushalte vrij makkelijk te realiseren is, omdat de rondweg genoeg ruimte biedt voor een lijnbus;
    Roept het college op,
    •      In gesprek te gaan met het provinciebestuur om oplossingen te zoeken voor de aansluiting van het treinstation

    Moties Dantumadiel

    Titel
    Motie GBD en CU herstellen bushalte station De Westereen
  25. 12

    Besluit

    De voorzitter geeft aan dat dit de laatste raad is voor de zomerperiode. Hij spreekt de complimenten uit naar de organisatie en de medewerkers hoe het tot nu toe gaat. De voorzitter sluit de vergadering; hij wenst iedereen een goede zomer en wel thuis.